Hooggevoelige mensen: dingen om te weten

Wat is hoogsensitief

Naast hun aangeboren, fijn afgestelde zintuigen, zijn hoogsensitieve mensen ook vaak van nature introvert en hebben ze moeite om anderen te benaderen. Ze vinden sociale situaties of het ontmoeten van nieuwe mensen misschien zenuwslopend. Ze hebben het ook moeilijker om de wereld om hen heen te verwerken en hebben de neiging om dingen meer holistisch te verwerken. Dat betekent dat ze alles als een geheel zien in plaats van het op te splitsen in afzonderlijke stukjes. Deze neigingen kunnen HSP's het gevoel geven dat ze op een eiland zitten zonder iemand anders die hen begrijpt. Met zoveel tegenslag op dagelijkse basis, kunnen sommige HSP's zich verslagen voelen en zich neerleggen bij hun lot. En dat is volkomen begrijpelijk, want HSP zijn voelt vaak als een voortdurend gevecht met je gevoeligheden en onzekerheden. Maar hoewel je je soms geïsoleerd kunt voelen, zijn er toch heel wat voordelen aan het HSP-zijn die je kunnen helpen beter met het leven om te gaan dan mensen die niet zo gevoelig zijn.

Wat is een HSP?

Wat is hoogsensitief? Gevoeligheid is een speciale manier van bedraden van de hersenen waardoor je je scherper bewust bent van je omgeving. Je kunt zeer gevoelig zijn voor geluiden, smaken, geuren, gevoelens, aanraking of zelfs kleuren. Je hebt het vaak moeilijk om de wereld om je heen te filteren en ermee om te gaan, omdat je gemakkelijker overweldigd wordt. Hoogsensitief zijn kan isolerend en verwarrend aanvoelen, maar het kan ook positief zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om jezelf te zijn als je bij veel mensen bent. Hooggevoelige mensen zijn vaak introvert en hebben het moeilijker om anderen te benaderen. Ze vinden sociale situaties of het ontmoeten van nieuwe mensen misschien zenuwslopend. Ze hebben het ook moeilijker om de wereld om hen heen te verwerken en hebben de neiging om dingen meer holistisch te verwerken.

De voordelen van HSP zijn

  • Meer afgestemd op anderen – U pikt eerder de gevoelens van anderen op en gebruikt die als basis voor relaties. U kunt ook creatiever en inzichtelijker zijn, omdat alles als een geheel wordt ervaren in plaats van in stukjes uiteen te vallen.
  • Sterkere intuïtie – Je verhoogde gevoel van intuïtie kan je helpen duidelijker aan te voelen wat er in de wereld gebeurt en wat andere mensen voelen.
  • Gevoeliger voor de omgeving – Je hebt meer kans om de omgeving om je heen op te pikken, en je wordt eerder beïnvloed door grote veranderingen zoals natuurrampen of vervuiling.
  • Moeilijkheden met het verwerken van informatie – Je hebt meer moeite met het verwerken van informatie, dus je vindt het geschreven woord misschien een bijzondere uitdaging.

Een gids voor hoogsensitieve personen om met stress om te gaan.

Weinig mensen kunnen omgaan met de stress van hun leven als hoogsensitief persoon, maar het kan wel. De beste manier om je stress te beheersen is je grenzen te kennen. Weet wanneer je een pauze moet nemen van sociale situaties, weet wanneer je moet kalmeren, en weet wanneer je jezelf moet pushen om je evenwicht te bewaren. Als u zich gestrest of overweldigd voelt, overweeg dan een pauze te nemen van sociale situaties, tijd door te brengen in rustige ruimtes, of voedsel te eten met een sterkere geur om u te helpen uw gevoelens te verwerken. De sleutel is te weten wanneer je een stapje terug moet doen en je evenwicht moet bewaren, terwijl je toch in de wereld kunt functioneren.

Als je je in een situatie met veel stress bevindt, probeer dan een stap terug te doen en jezelf te herinneren aan je grenzen. Herinner jezelf aan je hulpmiddelen, zoals weten wanneer je jezelf moet pushen en wanneer je een pauze moet nemen. Als u zich in een situatie bevindt waarin u zich overweldigd voelt, probeer dan te vertragen en na te denken over wat u moet doen. Als je niet uit de situatie kunt komen, probeer jezelf dan te herinneren aan je grenzen en wat je moet doen om in balans te blijven.

Conclusie

Als je hooggevoelig bent, kun je je geïsoleerd voelen van anderen of het gevoel hebben dat je "hooggevoelig" bent, maar dat betekent niet dat je je door die gevoelens moet laten bepalen. De wereld kan een stressvolle plek zijn voor hooggevoelige mensen, maar met een beetje kennis kun je beter omgaan met de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Onthoud dat je niet alleen bent: er zijn steungroepen, boeken en online gemeenschappen om je te helpen je weg te vinden in de wereld als hooggevoelig persoon.

HSP's zijn ongelooflijk unieke, gevoelige individuen. Ze zijn vaak introvert en hebben het misschien moeilijker dan anderen om de wereld om hen heen te verwerken. Ze zijn misschien gevoeliger voor geluiden, smaken, geuren, gevoelens, aanrakingen en kleuren. Ze kunnen het ook moeilijker hebben om informatie te verwerken, te schrijven of woorden te lezen omdat het "te veel informatie" is.

Related Post