Vergeet je geestelijke gezondheid niet!

GGZ Kliniek

In deze bijzondere tijden is er van alles gaande om ons heen en verandert er veel. De afgelopen maanden is iedereen bezig geweest met het aanpassen van de omgeving en levenswijze om in de nieuwe situatie te kunnen functioneren. Hierin staat dag en nacht overal hetzelfde centraal: gezondheid. Talloze maatregelen en adviezen die erop gericht zijn om je te beschermen tegen een nare ziekte. Dit is natuurlijk erg belangrijk en je moet er alles aan doen om jezelf te beschermen. Echter is het belangrijk om hierin niet je mentale welzijn te vergeten. Als gevolg van de coronacrisis zijn namelijk honderden jongeren gaan lijden aan psychische problemen. Dit is iets waar je erg waakzaam op moet zijn.

Hulp bij psychische problematiek

Mocht je last hebben van psychische problemen, zijn er gelukkig genoeg partijen, organisaties en instanties die je hierin kunnen helpen en de juiste begeleiding kunnen bieden. Denk hierbij aan de huisarts, een psycholoog, psychiater of eenĀ GGZ kliniek. Een huisarts biedt in principe alleen de basiszorg en kijkt vooral of het nodig is dat je wordt doorverwezen. Zo is er bij elke huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg. Bij complexere vraagstukken wordt je doorverwezen naar een psycholoog of psychiater. Het verschil tussen deze twee is dat een psychiater je ook medicatie zal kunnen/mogen voorschrijven, een psycholoog kan dit niet.

Wat doet een GGZ-kliniek?

Een GGZ-kliniek biedt vaak een minder gestandariseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg. Zo bieden ze veel intensievere zorg en hebben ze ook allerlei speciale programma’s. Zo kan de ene kliniek bijvoorbeeld een behandeling aanbieden in een speciale omgeving voor een paar dagen, terwijl een andere kliniek een 3-weekse behandeling in het buitenland verzorgt. Het is ook niet ongebruikelijk dat je naasten ook betrokken worden in je behandeling. Mits je dit wilt en toestaat uiteraard. Dit kan in veel gevallen namelijk een beter netwerk voor je opleveren waar je op terug kunt vallen in je dagelijkse leven.

Related Post